Concordia films: Moffie en Deux

Film: Moffie
Zuid-Afrika 1981. Nicholas heeft altijd geweten dat hij anders is en houdt dat voor de buitenwereld verborgen.

Moffie is een homohatend, Afrikaans scheldwoord dat door sommige mannen maar al te graag in de mond wordt genomen. Dat leert puberjongen Nicholas Van der Swart (Kai Luke Brummer) wanneer hij in 1981 als dienstplichtige wordt opgeroepen door het Zuid-Afrikaanse leger. De zestienjarige cadet komt in een snoeiharde macho-omgeving terecht die homofobie, racisme en xenofobie letterlijk in de hoofden van jongemannen probeert te stampen.

RSA, 2019, 104 min, Afrikaans/Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Bestel je kaarten hier

Datum: vrijdag 9 oktober
Tijd: 19.30 uur
Kosten: € 10,-

Film: Deux
Buurvrouwen Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde.
Maar niemand weet dat deze vrouwen meer delen dan hun trappenhuis. 

De gepensioneerde Madeleine (Martine Chevallier) en Nina (Barbara Sukowa, Hannah Ahrendt, Romance & Cigarettes) zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter (Léa Drucker), zijn ze simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen. In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Madeleine en Nina leiden een liefdevol leven samen en genieten van de dingen van alledag. Hun deuren staan altijd open en ze bewegen zich vrijelijk tussen de appartementen. Tot hun portaal door een onverwachte gebeurtenis plotseling gesloten wordt, en ze elkaar niet meer kunnen bereiken.

Het gevoelige Deux werd geregisseerd door Filippo Meneghetti en beleefde de wereldpremière op het Toronto Filmfestival. Voor zijn debuut wist hij acteerkanonnen Martine Chevallier (grande dame van de Franse theaterwereld) en Barbara Sukowa (muze van Rainer Werner Fassbinder en Margarethe von Trotta) te strikken.

FRA, 2020, 95 min, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Bestel je kaarten hier

Datum: zaterdag 10 oktober
Tijd: 19.30
Kosten: € 10,-