Meteen naar de inhoud

Pilot: Other Stories Art Tour

Tijdens de regenboogdagen zal er een Pilot gepresenteerd worden van Other Stories Art tour. Deze pilot zal onder andere gepresenteerd worden tijdens het regenboogontbijt op 11 oktober.

Gemma Boon (Bureau Boon) creëert samen met Regine Hilhorst (theatermaker) en Viktoria Gudnadottir (kunstenaar) een platform voor nieuwe verhalen bij reeds bestaande kunstwerken in de openbare ruimte. Dit platform geeft ruimte aan de verhalen van minderheden die vanwege hun seksualiteit, culturele identiteit, beperking of sociaaleconomische omstandigheden gemarginaliseerd worden. Net als de kunstwerken in de buitenruimte, worden deze groepen mensen stelselmatig over het hoofd gezien, genegeerd of voor lief genomen. Other Stories brengt daar verandering in.

Introductie

De wereld heeft behoefte aan nieuwe verhalen. Andere verhalen, vanuit nog niet verkende perspectieven. De website otherstoriesarttour.nl biedt inwoners van Twente en passanten een nieuwe blik op reeds bestaande kunstwerken in de openbare ruimte. Hier staat niet het dominante kunsthistorische perspectief centraal, maar dat van een bonte verzameling schrijvers, theatermakers, kunstenaars en kunstliefhebbers. Door bewust samenwerkingen op te zoeken met mensen uit de LBTQ-gemeenschap, geeft Other Stories Art Tour een podium aan nieuwe verhalen. Deze andere benadering van bestaande kunst ondervraagt de eenzijdige benadering van kunst in onze musea en openbare collecties. Other Stories is meer dan een platform voor alternatieve verhalen. Het is een breekijzer voor een radicaal andere vorm van kunst kijken. Niet vanuit het hoofd, maar vanuit het hart.

Kunst in de openbare ruimte

Other Stories neemt kunstwerken uit de openbare ruimte als vertrekpunt voor nieuwe verhalen. Enschede telt zo’n 150 tot 200 kunstwerken in parken, buurten en langs de openbare weg. Other Stories laat deze kunstwerken tot leven komen door nieuwe verhalen toe te voegen. Kunstwerken in de openbare ruimte zijn 24 uur per dag toegankelijk, net als de website. Dit maakt Other Stories altijd toegankelijk voor iedereen.

Groei

In 2022 wil Other Stories de website introduceren aan het grote publiek tijdens de Regenboog Dagen in oktober. De initiatiefnemers Boon, Hilhorst en Gudnadottir trappen af met in totaal 9 nieuwe verhalen bij een selectie van kunstwerken uit Enschede. Via QR-codes bij de werken worden toevallige passanten en geïnteresseerden uitgenodigd om naar de website te gaan om nieuwe verhalen te verkennen. De website nodigt uit om nieuwe verhalen in te sturen. Moderator Boon zal de nieuwe verhalen toevoegen. Bovendien worden elk jaar meer verhalen toegevoegd door een bont gezelschap van mensen die hiervoor speciaal uitgenodigd worden. Other Stories wil uitgroeien tot een platform waarin alle kunstwerken van heel Twente vertegenwoordigd zijn.