Ga naar de inhoud

Waarom Regenboogdagen

Sinds 2010 mag Enschede zich samen met 56 andere gemeenten Regenboogstad noemen. Regenboogsteden zetten zich specifiek in om de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van alle LHBTI+’ers te bevorderen. Hier wordt het hele jaar door, door verschillende organisaties in Enschede, hard aan gewerkt.

Elk jaar organiseren wij als Regenboogstad rondom 11 oktober, internationale coming out day, de Regenboogdagen. Op coming out day wordt aandacht besteed aan het moment dat LHBTI+’ers openlijk uit komen voor zijn, haar, hen seksuele geaardheid of genderidentiteit. Coming out day vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Sinds 2014 doet de Gemeente Enschede mee met deze viering door het organiseren van de regenboogdagen.

Tijdens de Regenboogdagen wordt er extra aandacht gevraagd voor de LHBTI+ gemeenschap. We organiseren diverse leuke, verassende en inspirerende activiteiten zowel LHBTI+ gerelateerd als activiteiten voor iedereen, ongeacht geaardheid, uit Enschede. Daarnaast is er aandacht voor informatie en educatie. Elk jaar heeft een ander thema en organiseren we weer andere activiteiten. Graag zien we een inclusieve samenleving in Enschede waarin iedereen zichzelf kan én mag zijn. Met deze reden nodigen we jou dan ook uit om actief deel te nemen aan deze prachtige dagen en te ervaren hoe mooi en kleurrijk deze dagen in Enschede zijn!

Sinds 2021 worden de Regenboogdagen georganiseerd door het Pride Netwerk Twente. Hét netwerk voor organisaties, instellingen en personen die zich bezighouden met het thema LHBTI+.